Ijzer (FE B) Iedereen heeft wel eens gehoord van het stofje ijzer dat in ons lichaam zit, via een bloedonderzoek een biologieles of op de verpakking van een voedingswaren. We mogen er dan wel veel over horen maar weten we ook wat het doet of waar het zit? Ijzer maakt onderdeel uit van hemoglobine (waar we het in de voorgaande bladzijdes over hadden).

 

Gevolgen van een tekort aan ijzer.
Wanneer er een ijzertekort optreedt in het lichaam betekent dat, dat er een tekort aan ijzer in je bloed zit. Het tekort aan ijzer brengt dan weer gevolgen met zich mee. Wat zijn die gevolgen dan? Wij gebruiken dagelijks ijzer in ons lichaam, per dag gebruiken we wel 1 mg. Bij vrouwen ligt het tijdens hun menstruatie cyclus iets hoger. Ijzertekort kan veel gevolen hebben, de gevolgen zijn meestal hetzelfde als bij bloedarmoede (anemie). - moeheid, dus nergens zin in en slaperig. - spierzwakte dus heel snel moe na inspanning. - duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid. - bleek gelaat, last van kortademigheid en hartkloppingen. - meestal ook last van dun haar en slechte huid. - lagere weerstand dit betekent dat de persoon snel ziek word.

 

Oorzaak van ijzertekorkt
Ijzer tekort kan door veel dingen veroorzaakt worden één van de meest voorkomende oorzaken is een tekort aan voeding waar ijzer in zit. Dat betekent dat mensen niet gevarieerd genoeg eten en dus een eetpatroon hebben dat vrijwel geen ijzer bevat. Ijzer zit meestal in vleesware en plantaardige producten. Het kan er ook aan liggen dat de persoon een stoornis heeft dat er voor zorgt dat hij geen ijzer kan opnemen (ziekte van Crohn of coeliakie).

Ijzer tekort kan ook een gevolg zijn van hoge aantal bloed verlies tijdens een ongeluk of tijdens menstruatie. Chronische ziektes zijn meestal ook één van de oorzaken voor ijzer tekort. Vaststellen van ijzer tekort Als de persoon symptomen vertoont van een tekort aan ijzer dan stel de arts voor om een bloedonderzoek te doen, dan moet de patient zijn of haar bloed opgeven om het te laten testen. Het bloed dat ze nodig hebben halen ze dan meestal uit een ader dat zich in de arm bevindt. Gedurend de gehele dag variert de ijzergehalte enorm waardoor ze ook de bindingscapaciteit (transferrine) meten. behandelen van ijzer tekort Bij de behandeling wordt er meestal medicijnen toegedient zoals ijzertabletten die de patient kan oplossen in water en dan kan opdrinken, of pillen die de patient gewoon in kan nemen en of een drankje dat ijzer bevat.